Märkesförsäkring bara för Škoda 

Logo Škoda

Vinterdäck för bättre grepp

Ett vinterdäcks förmåga att greppa på is och snö avtar i takt med slitaget. Redan vid 4 mm mönsterdjup minskar dina möjligheter att bromsa och styra din bil på svårare underlag.

Bil med vinterdäck i vinterland.

Vilken typ av vinterdäck är bäst för dig?

Våra nordiska vägförhållanden gör att det inte finns ett enkelt svar på vilket vinterdäck som är bäst där du bor, det beror helt enkelt på vilka behov du har. Dubbdäcket ger ett bättre grepp på isiga och blöta vägar men ger en sämre komfort och högre ljudnivå vid torra vägar.

 • Dubbdäck har ett grovt mönster och de har dubbar (metallpiggar). Dubbarna ger däcken extra bra grepp vid blixthalka och is på körbanan. Bromssträcka blir kortare och ger mer kontrollerad körning vid utmanande väglag med mycket snö och is. Däremot sliter dubbdäcken mer på vägar och bullernivå ökar och bromssträcka blir längre om vägbanan är torr.
 • Dubbfria däck (friktionsdäck) har mjukare gummiblandning och mindre mönster än ett dubbdäck, köregenskaperna är i stort sett de samma som med dubbdäck. Dubbfria däck låter mindre och sliter mindre på vägarna. De ger sämre grepp på is jämfört med dubbdäck men har din bil antisladdsystem är skillnaden dock marginell.

Datum för vinter­däck

Olika datum som du behöver förhålla dig till:

 • Mellan 1 december - 31 mars måste du använda vinterdäck vid vinterväglag*.
 • Mellan 1 oktober - 15 april får du använda dubbdäck vid vinterväglag*.

*Vinterväglag betyder att de finns snö, snömodd, is eller frost på vägen. I slutändan är det polisen som avgör om det är vinterväglag eller inte.

Läs mer om vinterdäck hos Transportstyrelsen

7 tips om vinterdäck

 • Nya vinterdäck har ett mönsterdjup på 9–10 millimeter och lagen kräver minst 3 millimeter.
 • Att köra med för lågt lufttryck ökar både olycksrisken, bränsleförbrukningen och slitaget. 
 • Har du dubbdäck bak på bilen ska du även ha det i fram. Samma princip gäller för dubbfria däck.
 • Har dragbilen dubbdäck måste även släpvagnen ha det. Däremot får du dra en släpvagn som har antingen dubbade eller odubbade däck med en bil som har dubbfria däck.
 • I vissa städer är det förbjudet att köra med dubbdäck på vissa gator - där måste du ha friktionsdäck.
 • Kör inte med vinterdäck sommartid. Ett dubbfritt vinterdäck har avsevärt längre bromssträcka jämfört med ett sommardäck.
 • Glöm inte kontrollera reservhjulet.

Boka tid hos din närmaste Škoda-verkstad så får du hjälp att byta till rätt däck.

Vit bil laddas vid en hamn.

Bilresa på sommaren

Har du planer att åka på bilsemester i Sverige eller Europa? Innan resan kan det vara bra att se över körsträckan du valt på din bilförsäkring.

Bil med sommardäck vid röd lada.

Tips om sommardäck

Minska risken för vattenplaning och korta ner bromssträckan vid hastiga inbromsningar, genom att kontrollera mönsterdjup och lufftryck.