Hämtar information

Greppa vintervägen

Vinterdäck är helt avgörande för ett säkert grepp vid vinterväglag. Vid snö, is och slask är ännu viktigare att däcken har rätt mönsterdjup och lufttryck redan vid 4 mm mönsterdjup försämras väggreppet.

Slingrig snöig väg

Dubbdäck eller dubbfria däck

Våra nordiska vägförhållanden gör att det inte finns ett enkelt svar på vilket vinterdäck som är bäst, det beror helt enkelt på vilka behov du har. Dubbdäcket ger ett bättre grepp på isiga och blöta vägar men ger en sämre komfort och högre ljudnivå vid torra vägar. Norden bjuder på alla olika väglag.

Läs om mönsterdjup hos Transportstyrelsen

Vilka regler gäller?

Enligt Svensk lag måste vinterdäcken sitta på mellan 1 december och 31 mars om det råder vinterväglag. Dubbdäck är tillåtna mellan 1 oktober och 15 april. Kravet om vinterdäck gäller även för släpvagn. 

Läs mer om vinterdäck hos Transportstyrelsen

Vinterdäck – sommartid

Kör inte med vinterdäck sommartid. Ett dubbfritt vinterdäck har avsevärt längre bromssträcka jämfört med ett sommardäck, vid bromsning och framför allt vid när vägbanan är våt.

Inför varje däckbyte är det viktigt att kontrollera däckens mönsterdjup, glöm inte reservhjulet.

ŠKODA Försäkring är en del av If Skadeförsäkring AB (publ). Säte: Stockholm. Org.nr: 516401-8102. ŠKODA Försäkring är ett samarbete med Volkswagen Finans Sverige AB.